Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев пред Орбан: Войната в Украйна няма да спре с изпращане на още оръжие или войски от НАТО

Политика

Радев пред Орбан: Войната в Украйна няма да спре с изпращане на още оръжие или войски от НАТО

Радев пред Орбан: Войната в Украйна няма да спре с изпращане на още оръжие или войски от НАТО - Tribune.bg
Снимка:

„България и Унгария ще продължат да работят за стабилността и мира в Европа и за благосъстоянието на нашите две държави.

Войната в Украйна представлява най-голямото предизвикателство на фона на нарастващите предизвикателства в регионален, европейски и международен план и носи най-много рискове и загуби за нашите страни и в никакъв случай не бива да допуснем тя да се разраства.

Необходимо е прекратяване на военните действия със средствата на дипломацията и търсене на мирно решение в съответствие с международното право. Това няма да се постигне с изпращане в Украйна на още оръжие или войски от държави членки на НАТО“, е заявил Румен Радев по време на срещата си с премиера Виктор Орбан в Будапеща.

„Енергийната свързаност, която България изгради със съседните ни държави, както и достъпът до седем терминали за втечнен газ и до газопреносните мрежи на Гърция и Турция, допринасят за сигурността и диверсификацията на доставките на Унгария и на други наши партньори в Централна и Източна Европа. На срещите ни с премиера Виктор Орбан и с президента Тамаш Шуйок потвърдих готовността на  България да продължи да бъде предвидим и надежден партньор за преноса и доставките на енергийни ресурси към Унгария и страните от региона“, увери още българският държавен глава

„Поздравявам Унгария за предстоящото председателството на Съвета на ЕС и то в ключов за съюза период. Заявеният фокус на унгарското председателство за справяне с демографската криза е важна тема както за цяла Европа, така и за България. Уверен съм, че Унгария ще отстоява европейския консенсус, постигнат  през 2022 г. за условията за започване на преговори от Република Северна Македония за членство в ЕС. България и Унгария подкрепят  европейската интеграция на Западните Балкани. За да бъде този процес устойчив и необратим,  е необходимо напредъкът по пътя към ЕС да се основава на собствените заслуги и на реален напредък в изграждането на добросъседски отношения. 

България и Унгария споделят сходни приоритети и позиции в ЕС, което е отражение на традиционното ни приятелство, доверие и дълбоки културни и исторически връзки. Българската общност е живият мост, който свързва двете държави. Признателни сме за подкрепата, която унгарската страна оказва за съхраняването на българската култура и идентичност на нашето малцинство. Израз на това е и открият днес в Будапеща съвместно с президента Шуйок модерен Български образователен и културен център, който ще служи като духовен дом на сънародниците ни в Унгария“, съобщава още Радев с публикация във Фейсбук страницата си.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати